20 Ağustos 2012 Pazartesi

Baribe Oyunları üzerine

Barbie oyunları, genellikle giydirme oyunları kategorisine uygun oyunlardan oluşmaktadır. Bu tür oyunlar, kız oyunları olarak piyasada kendisine yer edinmiştir. barbie oyunları içerisinde bazı oyunlarda herhangi bir puanlama olmamasına karşın, çok sayıda oyunda puanlama sistemi bulunmaktadır. Puanlı barbie oyunları ise bu kategoride son yıllarda en çok oynanan oyunlardandır. Barbie oyunlarındaki puanlama sistemi maç oyunları ve pepee oyunlarındaki puanlama sistemleri ile benzerlik gösterir.
Barbie oyunlarını en çok 8 – 16 yaş gurubundaki kızlar oynamaktadır. Barbie bu yaş gurubundaki her kız çocuğunun, fiziksel olarak onun gibi olmak istemesi, barbie oyuncaklarının ve barbie oyunlarının çocukların bilinçaltında yarattığı etkiden kaynaklanmaktadır. Oyunlar çocuklar üzerinde bu denli etkiler yaratmaktadır. O halde flash oyunlarını ders konuları ile harmanlanarak, öğretmenler için etkili bir ders materyali, çocuklar için eğlenceli bir flash oyun tasarlanabilir.
Bazı barbie oyunları, çocukların derslerine olan ilgisini arttıracak nitelikte hazırlanmıştır. Örneğin, bir barbie oyununda toplama işlemi konusunda yardım istiyor senaryosu bire bir barbie oyununda işlenmiştir. Ders materyalleri, çocuklara bu şekilde sunulduğunda etkili bir öğretim aracı olabilmektedir. Barbie oyunları başta olmak üzere, hemen her alanda bu tip kaliteli ürünler ortaya konabilir.
Barbie oyunları çocukların iç dünyasını geliştirir. Örneğin, yapboz oyunu, çocuklara modüler ve üç boyutlu düşünme yetileri kazandırırken, giydirme oyunları ise çocukların görsel zekasını büyük ölçüde geliştirmesinde katkıda bulunur. Ayrıca barbie oyunları içerisinde yer alan giydirme oyunlarında da çocuk hayalindeki şık bayan giyimini ortaya koyar. Babie oyunları çocukların yaratıcılıklarını geliştirmede rol oynar.
Barbie oyunlarını tasarlarken, öncelikle psikoloji uzmanlarından destek alınmalıdır. Çünkü bu tür oyunları küçük yaştaki çocuklar oynadığından, şiddet içerikli materyaller direkt olarak çocuğun psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Barbie oyunlarında dikkat edilmesi gereken bir unsurlardan birisi de görselliktir. Çocuklar üzerinde kırmızı, mavi, pembe ve arı gibi cıvıltılı renkler olumlu etkiler bırakmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder