24 Ağustos 2012 Cuma

Barbie oyunlarında ses önemli bir öğedir

Günümüzde çocukların oynadıkları hemen her oyun etkileyici ses efektleri ile desteklenmektedir. Barbie oyunlarında da kullanılan sesler, çocuğu olabildiğince etkilemeye yöneliktir. 8 – 10 yaş arası çocuklar için hazırlanmış barbie oyunlarında ani ses efektleri kullanılmaz. Bunun yerine, hareketli ve melodik efektler ile çocuklar etkilenir. Seslerin insan hayatında büyük bir yeri vardır.

Barbie oyunları kimilerine göre sadece bir oyundur ancak çocuklar üzerinde doğrudan etki bırakabildiğinden, barbie temalı hemen her ürün onların gelişimi açısından büyük önem taşır. Barbie kıyafetleri, yıllar içerisinde değişkenlik gösterir. Örneğin, baskı dönemlerinde barbie kıyafetleri uzunken, günümüzde ağırlıklı olarak kısa kıyafetler baskındır. Mini etekler barbie oyunlarında kullanılan barbie figürünün temel kıyafetidir. Kız çocukları üzerinde mini etekli barbie oyunlar çok daha büyük ilgi görmektedir. Kızların doğasında, şık ve güzel görünmek vardır. Barbie oyunlarında şıklık ön plandadır.

Barbie oyunlarında çocukların direkt olarak ilgisini çekmesi açısından, oyunun başlık kısmında ya da resminde barbie temalı öğeler kullanılmalıdır. Baribie oyunlarında seslendirmeler, genellikle çocuk ya da çocuk sesi çıkartabilen kişiler tarafından seslendirilir. Türkçe barbie oyunlarında seslendirmek pek kullanılmaz. Onun yerine çocukların düzeyine uygun ritmik ses öğeleri kullanılır.

Sesler; barbie oyunları maç oyunları ve pepee oyunları içerisinde sıklıkla kullanılır. Barbie oyunlarında ses materyali olarak, çocukların en çok sevdiği popüler müzikler de kullanılabilir.
Ses ve görüntü, etkileyicilik açısından çok önemlidir. Her görsel materyal ne kadar başarılı olursa olsun, ses eklentisi olmazda istenildiği düzeyde etki bırakmaz. Bu nedenle ses kullanımı oyun, animasyon gibi görsel şovların tamamında kullanılır. Baribie oyunlarında kullanılan sesler çocukların iç dünyasını neşelendirecek nitelikte olmalıdır. Çünkü çocuklar hayatı tozpembe yaşarlar. Ayrıca barbie butonlarına özel ses efektleri verilerek, çocukları oyun içerisinde yönlendirilebilmektedir. Oyunun intro bölümünde farklı ses öğeleri kullanılabilir. İntro, oyuncuyu oyuna hazırlayan bir yapıda tasarlanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder