18 Ağustos 2012 Cumartesi

Vücut Kitle Endeksi nedir?

Vücut Kitle Endeksi nedir?

Vücut kitle endeksi denilen şey; kişinin boyu ve kilosunun oranlı olup olmadığını, hangi standartlarda olduğunu ölçen parametredir. Aşağıda size vermiş olduğumuz grafikten yararlanarak, kilonuz ve boyunuzun kapsadığı alandan, standartların ne kadar üstündesiniz, ne kadar normalsiniz görebilirsiniz. Eğer vücut standartlarınız normalin altındaysa, çok kilolu veya zayıfsanız, ideal kilonuzda değilseniz; bunun çözümü hemen kilo vermek değil, hemen bolca kilo almak değil; uzman eşliğinde sağlıklı ve ölçünü bir şekilde kilo alıp vermektir. Uzmana danışmadan kendi başınıza uygulamaya çalıştığınız tedavi yöntemleri size ve vücudunuza kalıcı zararlar vermekle birlikte, genetik olarak da sizde iz bırakabilir.



İdeal kilonuz için oluşturulan grafiğe göz atın:











Nasıl hesaplarım?



Vücut kitle endeksinizi kendi kendinize kolayca hesaplayabilirsiniz. Bu hesaplamaların sonucu, yukarıdaki verdiğimiz grafik eşliğinde normalin üstünde veya normalin altında çıkarsa kesinlikle bir uzmana başvurmalı, uzman eşliğinde, kontrollü bir şekilde tedaviye girmelisiniz. Vücut kitle endeksinizi hesaplamak için öncelikle boy uzunluğunuzun karesini alıyorsunuz, daha sonra kilonuzu, bu bulduğunuz –boy uzunluğu karesi – değerine bölüyorsunuz. Bulduğunuz sonuç sizin vücut kitle endeksinizi vermiş oluyor. Vücut kitle endeksinizin değerlerine göre bünyenizi inceleyelim, zayıf mısınız, obez misiniz, kilolu musunuz, buradan bakabilirsiniz:

0 – 18.4 arası: zayıf bir yapıya sahipsiniz.

18.5 – 24.9: burası önemli noktadır. Eğer bulduğunuz sonuç bu iki değer arasında çıkarsa normal ölçülerdesiniz demektir. Normal ölçülerde olmanız sağlığınıza dikkat etmemeniz anlamına gelmez, yine tedarikli olmalısınız.

25.0 – 29.9 arası: fazla kilolusunuz.

30.0 – 34.9 arası: şişmansınız (1. Sınıf obez.)

35.0 – 44.9 arası: şişmansınız (2. Sınıf obez.)

45.0 ve üstü: aşırı şişmansınız (3. Sınıf obezsiniz.)





Kalori Hesaplama

Vücut Kitle İndeksi

Nabız kaç olmalı?

Bel Kalça Oranı

İdeal Kilo Hesaplama

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder