31 Ağustos 2012 Cuma

İlerlemeli maç oyunları

Maç oyunları eğer ilerlemeli oyunlar şeklinde tasarlanmış ise oyun kolaydan zora doğru gider. Birçok maç oyununu turnuva şeklindedir. Oyunun giriş bölümünde takımızı seçersiniz. Turnuva da başarılı olmak için her maçı kazanmanız gerekir. Maç oyunlarında turnuvaya sistemi uygulanıyor ise ilke karşılaştığınız takımlar nispeten daha kolay olacaktır. Maç oyunları içerisinde en zor maç, final maçıdır. Final maçından sonra kazansanız da kaybetseniz de oyun biter. Ancak maç oyunlarında kupa kazanmak istiyorsanız, final maçınızı mutlaka kazanmalısınız. Maç oyunları en eğlenceli oyunlar arasında gösterilir. Bu kategoride, ilerlemeli oyun sistemine göre çalışır.

Maç oyunu tasarlayan kişi ya da şirketler, oyun içerisinde aktif olan bir takım özellikler eklerler. Oyun içerisinde, oyuncuya bu tür özelliklerinin olduğunu ancak bunları kullanabilmeniz için oynadığınız maç oyununda yeterli düzeye gelinmesi gerektiği belirtilmelidir. Bu sayede maç oyunları oynayan oyuncuların ilk hedefi mistik özellikleri ulaşmak olacaktır. Bu tür özellikler barbie oyunları ve pepee oyunlarında sık sık kullanılır.

Maç oyunlarında en sürükleyici oyunlar genellikle ilerlemeli oyunlardır. Örneğin; 30 bölümü olan bir maç oyununda oyuncu, 1. Bölümden başlar. İlk 3 – 4 bölüm olabildiğince kolaydır. Bu bölümlerde oyuncu oyuna ısındırılır. İlerleyen bölümlerde oyuncuyu zorlayacak ve kolay kolay geçilemeyecek oyunlar yer almaktadır. Oyuncunın ilk denemesinde her bölümü geçmesi neredeyse imkansızdır. Bu nedenle oyuncular ilk seferde başarılı olmadıklarında, 1. Bölüme dönmezler. Başaramadıkları bölümden devam ederler. Bir sonraki bölümün açılması, bir önceki bölümde başarılı olunması ile mümkündür. Oyuncu ilerlemeli maç oyunlarında daha önceden geçtiği bölümleri tekrar tekrar oynayabilir. İlermemeli maç oyunları sürükleyici ve zaman alıcı oyunlardır. Oyunu bitirmek için belirli bir zaman kısıtlaması yoktur ancak 30 bölümden oluşmuş bir oyunda her bölümü 1 dakika da geçse bile 30 dakikaya ihtiyaç vardır. Maç oyunları tasarımcıları bu ayrıntının farkındadır ve oyuncuyu oyunda tutmak ve sıkılmalarını önlemek adına oyunun belirli bölümlerinde ekstra güçler ya da farklı ortamlarda maçların yapılmasını sağlarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder