22 Ağustos 2012 Çarşamba

Barbie Oyunlarının Tarihçesi

Kız çocuklarının sevgili dostu barbie, Amerikalı şirketler tarafından yaklaşık 30 yıl önce ilk kez üretime girmiştir. Barbie bebekler, kısa süre içerisinde büyük etki yaratmış ve satışların artması ile şirket büyümüştür. Günümüzde kız çocuklarının her türlü kırtasiye ürünlerinin üzerinde, posterlerde, sırt çantalarında sıkça rastlanmaktadır.

Türkiye ve dünyada internetin geliştiği son 10 yılda, barbie oyunları girdiği her sektörde başarılı sonuçlar elde ettiği gibi bu sektörde de başarısını sürdürmektedir. Hemen her türden oyunların kolaylıkla barbie oyunlarına uyarlanabilmektedir. Örneğin; maç oyunları ya da pepee oyunları içerisine barbie karakterinin eklenmesi oyunun kategorisini değiştirmek için yeterlidir.

Günümüzde en çok kullanılan barbie figürü, ilk üretilen barbilerin neredeyse aynısıdır. Barbie oyun bakımından özellikle kız çocuklarının yıllardır gelişimine katkıda bulunuyor. Ayrıca barbie oyunlarının toplumsal açıdan da büyük önemi vardır. 30 yıl önce barbie oyuncakları ile oynayan kız çocukları günümüzün anneleri olduğundan, aynı şekilde onların çocukları da gelişen teknoloji ile birlikte barbie oyunlarını internetten oynamaktadır. Bilinçli aileler çocukların oyunlara olan ilgisini kırmamak adına büyük özen gösterir. Çünkü barbie oyunları ya da barbie oyuncakları kız çocuklarının en iyi arkadaşlarıdır. Günün üyük bir bölümünü barbie oyunları oynayarak geçirir. Oyunlar sayesinde yeni kavramlar öğrenir ve yine onlar sayesinde hayata daha kolay adapte olurlar. Barbie oyunlarının kız çocukları üzerinden bu kadar geniş etkisinin olması piyasada daha nitelikli ve daha kaliteli barbie oyunlarına olan ihtiyacı tetiklemiştir.

Nitelikli bir barbie oyunu, kız çocuklarına derslerinde yardımcı olan, onları düşünmeye sev eden ve gerçek hayatta daha önce karşılaşmadığı kavramlar ile onları tanıştıracak kalitede olması gerekir. Barbie oyunları çocuğu kısıtlamamalı aksine olabildiğince özgür bırakmalıdır. Konulan kurallar, çocuğu kısıtlar. Aynı şekilde haya gücünü de kısıtlar. Bu nedenle barbie oyunlarında pek kural konulmaz. Bu nedenle barbie oyunlarını oynayan çocuk özgürdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder