23 Ağustos 2012 Perşembe

Barbie oyunlarının kız çocukları üzerindeki etkileri

Barbie oyunlarını oynama oranının cinsiyetlere göre dağılımını incelediğimizde kız çocuklarının baskın olduğunu görebiliriz. Barbie her şeyden önce kız çocuklarına hitap eden bir karakterdir. 8 – 16 yaş aralığındaki çocukları incelediğimizde, aynı cinsiyet gurubundan arkadaşları ile daha çok zaman geçirdiğini görebiliriz. Barbie karakterinin kız olması, bu tür oyuncakların hitap ettiği kitlenin arkadaşı olması için yeterlidir.

Barbie oyunları oynayan kız çocukları, her daim barbie’nin fiziksel yapısına benzemek ister. Ancak barbie bebekler gerçek hayatta benzemesi zor bir yapıdadır. Çünkü Barbie bebek uzundur, zayıftır ve daha da önemlisi gözleri normalden çok daha büyük olarak tasarlanmıştır. Barbie oyunları kız çocukları üzerinde direkt olarak etki gösterir. Ergenlik dönemine girmemiş kız çocukları henüz toplumda birey olmamıştır. Bu yaştaki çocuklar karılaştıkları kavramları bilişsel olarak yapılandırmaya çalışır. Kavram bilgileri az olduğundan, kısıtlı bilgiler ile yeni öğrendikleri şeyleri açıklamakta güçlük çekerler. Bu nedenle barbi oyunlarında olduğu gibi barbie karakterine benzemek isterler. Barbie oyunlarında barbie bebekmiş gibi davranmaları buna verilebilecek en iyi örneklerden biridir.

Uzmanlar, küçük yaştaki çocukların toplumda birey olana kadar özenme duygularının yoğun olduklarını söyler. Nitelikli barbie oyunları tasarlanırken, özenme duygularını barbie oyunları içerisinde olumlu yönde kullanılabilir. Örneğin; barbie oyunu içerisinde barbienin ders çalışması üzerine özel bölümlere yer verilerek, bu tür oyunları oynayan çocuklar üzerinde iyi bir etki bırakabilir. Ya da kötü madde kullanımı konulu oyunlar da çocukların eğitimi açısından önemlidir.

Barbie oyunlarının kız çocukları üzerinde en iyi şekilde etki bırakabilmek adına, oyun senaryolaştırılmalıdır. Barbie oyunları üretilirken, kodlama ve grafik tasarımına başlamadan önce, iyi ve etkili bir senaryo hazırlanmalıdır. Oyunun intro bölümünde senaryonun konusu hakkında 10 – 20 saniyelik görsel bir animasyon kullanılması oyunun daha profesyonelce yapılmasını sağlar. Maç oyunları ve pepee oyunlarında da bu gibi teknikler uygulanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder