29 Ağustos 2012 Çarşamba

İlk barbilerden günümüz barbilerine

Barbie, 1959 yılında piyasaya sürülen, asıl amacının çocukların yaratıcılığını ve gelişimini olumlu yönde etkilemek adına piyasaya sürülen oyuncaklardır. 1959 yılında piyasaya sürülen barbie bebeklerinin insanlığın yararına olup olmadığı halen daha tartışması konusudur. Bir kesim barbie bebeklerden önce kız çocukları ambalaj kutuları, tahta sopalar gibi ürünleri kendi hayal gücü doğrultusunda kullanarak oyunlarına kattıkları bilinmektedir. Bu tür maddeler, çocukların gelişimini barbie bebeklerden çok daha fazla etki ettiği bir kesim tarafından savunulmaktadır. Ancak güçlü bir kesim bunu reddeder. Çünkü toplumda en çok hayal gücüne sahip kişiler, gelişimini tamamlamamış çocuklardır. Barbie bebekler, çocukların haya gücünü ortaya çıkartacak nitelikte oyuncaklar olduğunu savunmaktadır. Bugün ise, kurulduğu andan itibaren günümüze kadar milyonlarca barbie oyuncaları piyasaya sürülmektedir.

Günümüzde barbie oyuncaklarının satışı halen daha devam etmektedir. Barbie karakterinin çocuklar üzerinde büyük etkesi bulunur. Barbie oyuncakları, barbie okuma kitapları, barbie boyama kitaplarında sonra günümüz teknolojisi internetten barbie oyunları oynamaya olanak sağlamıştır. Hemen her evde en az bir bilgisayar ve internet bağlantısı bulunmaktadır. Hal böyle olunca, çocukların teknolojiye karşı özel ilgi duyması ile birlikte, çok sayıda çocuğun ilgi alanında olan barbie oyunları, en çok oynanan oyunlar içerisinde yer almaktadır. Barbie oyunları ile zamanın nasıl geçtiğini anlamayan çocuklar, eğlenceli vakit geçirmenin yanı sıra onlar hissetmese de bilişsel gelişimleri de bir hayli gelişmektedir. Somut işlem dönemindeki kız çocukları için barbie oyunları iyi bir seçimdir. Somut işlem döneminden soyut işlem dönemine geçiş aşamasında olan çocuklar, barbie oyunları sayesinde bu süreyi kısaltabilmektedir. Aynı şekilde bu durum maç oyunları ve pepee oyunları için de geçerlidir.

Günümüzde barbie oyunları yüz binlerce çocuk tarafından oynanmaktadır. Piyasadaki bu ihtiyacı karşılamak adına, her gün yeni barbie oyunları piyasaya sürülmektedir. Çok sayıda barbie oyunlarının da yapım aşamasındadır. Çocukların barbie karakterine bu dere bağlı olması, piyasada yeni bir sektörün, yeni bir pazarın oluşmasını sağlamıştır. Barbie oyunları, girişimciler için iyi bir fırsattır. Piyasada çocukların bulunduğu hemen her sektöre giren barbie oyunlarına her geçen gün ilgi artmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder